Retour module

Het is mogelijk om nog makkelijker retouren aan te maken. Je betaalt voor een retour net zoveel als een reguliere zending met PostNL voor Nederlandse klanten of voor Belgische klanten is het tarief hetzelfde als met BPost, deze retouren komen als een normale pakket zending terug op je factuur met de uitgaande zendingen. Het prettige is, is dat je zelf geen retouren meer aan hoeft te maken voor je klanten, maar je creëert een omgeving (portaal) voor je klant waar hij of zij in 5 simpele stappen hun retour label kunnen genereren. Hoe je dat doet en meer lees je in dit artikel.

Stap 1: Retour module instellen
1.1 Binnen je SendCloud account is er een nieuwe functionaliteit beschikbaar in je menu zichtbaar, namelijk 'Retouren' in je Instellingen:

1.2. Wanneer je hierop klikt, kies je voor 'Overzicht'. Je komt nu in een stappenplan terecht om je retour module in te stellen.

1.3 Kies voor de eerste stap 'Stel een standaard retour adres in'.

Bij het kiezen hiervan wordt je doorgeleid naar het scherm om je retour adres in te stellen.

Hier vul je je complete retour adres in, dit mag geen postbus adres zijn.
Onder 'Overigen' bij 'label' hoef je niets in te vullen.

Wanneer je je gegevens hebt ingevuld kies je voor 'Opslaan'. Je ziet je retour adres nu in een nieuw tabblad 'retour adressen' staan.

1.4. Keer terug naar je 'Retour Portaal' en 'Overzicht. Je gaat nu door met de volgende stap: 'Stel je retour portaal in'. De 'Retour Portaal' is een portaal voor je klanten, op deze unieke gegenereerde website geven zij hun retouren door. Je hoeft dus zelf geen labels meer door te sturen. Je klant maakt zelf in een aantal makkelijke stappen labels aan via de portaal.

1.5 Je gaat nu de portaal gegevens instellen. In de eerste kolom vul je de naam in die je je domein wilt geven. Bijvoorbeeld: als de bedrijfsnaam SendCloud is wordt je domein naam: https://sendcloud.shipping-portal.com.

Je naam is de naam die je wilt gebruiken van je webwinkel. Bijvoorbeeld: SendCloud. De shop URL is de complete URL van je webwinkel, dus met http:// of https://. Bijvoorbeeld: https://sendcloud.nl/.

Het 'Merk' wat je kiest, is hetgeen wat je al eerder hebt ingesteld. Daar vind je bijvoorbeeld je logo terug wat op het label komt te staan. Hiervoor kan je meerdere profielen instellen, meer informatie daarover vind je hier.

1.6 Als je alle gegevens hebt ingevuld kies dan voor 'Portaal activeren'. Schuif deze op 'JA'.

Je krijgt de melding te zien dat de portaal zichtbaar wordt voor eindgebruikers. Als je kiest voor 'OK' en hierna voor 'Opslaan' is je portaal actief. Je kan nu een kijkje nemen wat je klanten te zien krijgen door te kiezen voor 'Bezoek portaal'.

Stap 2: Retouren aanmaken

Je klanten hebben nu een eigen portaal om retour zendingen aan te maken. Hieronder lees je hoe dit in zijn werk gaat:

2.1 Ze kunnen kiezen voor 'Start een retourproces' op je zojuist aangemaakte portaal.

2.2 De klant zoekt de zending op die hij of zij terug wilt sturen. Dit is aan de hand van zijn of haar postcode en het 'tracking nummer' (track & trace nummer) van de zending.

2.3. Als deze gegevens zijn ingevuld kom je in het volgende scherm. Hier ziet de klant zijn of haar e-mail adres staan wat eerder is ingevuld in de oorspronkelijke zending. In stap 2 geeft de klant de details retouren' ofwel de reden van retour aan. De klant kan, indien naar wens, een bericht toevoegen aan de retour als extra opmerking.

2.4 Wanneer alles is ingevuld kiest de klant voor 'Volgende: Return location'.
Aan de hand van de ingevulde postcode van de klant komt de dichtstbijzijnde inleverlocatie tevoorschijn. Wanneer de klant kiest voor 'KIES' wordt de locatie opgeslagen.

Nederlandse klanten maken gebruik van PostNL punten, Belgische klanten maken gebruik van BPost punten.

2.5 De klant is nu bijna klaar met het indienen van zijn of haar retour. Zij krijgen nu nog een overzicht te zien van de retour details. 'Verzending details': Dat is hetgeen wat zij opnieuw gaan inleveren. 'Retour details': De reden van retour, het e-mail adres van de klant en een eventueel persoonlijk bericht. De 'Return locatie': De locatie waar het pakket retour wordt gebracht. In deze stap heeft de klant nog de mogelijkheid om zaken in de retour te wijzigen.

Als alles akkoord is vinkt de klacht de checkbox onderaan in het scherm aan en kiest voor 'Volgende: Print return label'.

2.6 De klant kan nu het retour label downloaden, op het retour pakket plakken en uitprinten. De klant levert het pakket in bij de servicepunt locatie van PostNL die hij of zij gekozen heeft als retour punt.

Jij kan nu zelf ook de retour order terug zien in je SendCloud account onder 'Retour Portaal' en 'Overzicht'.

Stap 3: Personaliseren
Je kan je portaal personaliseren zoals je zelf wilt. Meer informatie lees je hierover in deze stap.

3.1 Ga in je SendCloud account naar 'Instellingen' en kies voor 'Adressen'.

3.2. Kies hierna voor 'Merken' in je adres instellingen.

3.3 Je kan nu het 'Merk' bewerken wat je bij stap 1 hebt ingesteld door op het potloodje te klikken onder de naam van je 'Merk'.

3.4 Hier kan je in het 'Portaal ontwerp' aanpassingen doen. Je kan hier een 'Omslag foto' instellen, dus een banner voor je portaal pagina en ook een 'Primaire kleur', ofwel een basis kleur die je wilt dat je retour portaal weergeeft naar je klanten toe. De buttons en dergelijke van je portaal worden hiernaar aangepast.

Wanneer je hierna hebt gekozen voor 'Opslaan' zal de portaal er naar je eigen stijl uit zien. Je bent altijd in de gelegenheid om dit aan te passen door stap 3 opnieuw te volgen.